Велосипедска тура

На ден 04.10.2020година во Градскиот парк во Велес со почеток во 10ч се одржа Велосипедска тура планирана за оваа година одржана од еколошкото друштво Вила Зора како дел од проектот на Цивика мобилитас„ Институционално јакнење 2019“. Поради ситуацијата со Ковид 19, на настанот беа присутни околу 10

Read more

Иницијатива за почист воздух

На ден 16.09.2020 ( Среда) во просториите на НВО зградата , Еколошко друштво Вила Зора и Националната коалиција за животна средина,  во рамките на   проектот „Еднаков пристап за ефективна правда “ одржа презентација на иницијативата покрената од советот на општина Велес.    Целта на презентацијата беше запознавање на граѓаните со досегашните преземени активности во врка со поставувањето на мерни станици во општина Велес.  На средбата презентирани беа механизмите и алатките   за бесплататна правна помош и правата на граѓаните за слободен  пристап  до информации од животна средина .   На настанот се дискутираа горливите проблеми во однос на неконтролираното загадување на воздухот и  недостатокот на информации  за степенот на загадувањето.   На настанот присуствуваа  граѓани и претставници од повеќе медиуми . ​     

Read more

Собирање ПЕТ амбалажа

Ед Вила Зора, во соработка со ООУ Блаже Конески, СВР Велес и ЈКП Дервен реализираше акција за собирање ПЕТ амбалажа на неколку локации во Велес. На акцијата се приклучија и граѓаните на кои им беа поделени торбички за ПЕТ амбалажа.

Read more

Деконтаминација на почва

Фиторемедијацијата   -практично   решение за проблемот -загадување на почвата ЕД” Вила Зора” спроведе повеќегодишни бројни истражувања и активности кои продолжија и во склоп на проектот „ Да ја заштитиме почвата од загадување“ поддржан од УСАИД. Се земаа примероци од почва на неколку длабочини од најзагадените подрачја. Започнувајќи од

Read more

Naslov objava ovde 3

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not

Read more

Naslov objava ovde 4

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not

Read more